top of page
  • Writer's pictureKirsi

Kokemuksia hyvinvointivalmennuksen opinnoista JAMKissa


Lupailin koota yhteen kokemuksia puolentoista vuoden taipaleesta hyvinvointivalmennuksen korkeakouludiplomi-opinnoista Jyväskylän AMK:ssa. Vielä on muutaman viikon verran loppurutistusta jäljellä, mutta tässä kohdin on ainakin tuoreessa muistissa mitä kaikkea on tullutkaan koettua ja käytyä läpi.



Toimintakyvyn arviointia, ravitsemusneuvontaa ja liikunnan ohjausta


Aloitimme opinnot toimintakyvyn arvioinnilla ja siinä erilaisten kuntotestien lisäksi perehdyttiin laajemminkin toimintakyvyn käsitteeseen myös psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin näkökulmasta. Tutustuimme erilaisiin laskureihin kuten FINRISKI, Kykyviisari, “Miten voit?” liittyen fyysiseen terveyteen, työssä jaksamiseen ja hyvinvoinnin yleiskartoitukseen.


Aika huvittavaa, tässä kohtaa en vielä ollenkaan ajatellut tarvitsevani esim. kuntotestausta tulevaisuudessa. Ensimmäisen puolen vuoden aikana ravitsemusneuvonnan ja liikunnanohjauksen perusteet tulivat tutuiksi, ohjasimme omaa harjoitusasiakasta ja innostuin niin, että päätin hakea urheiluopistoon opiskelemaan liikuntaneuvojan ammattitutkintoa!


Luonnon hyvinvointivaikutukset, toimintaterapian perusteita ja ryhmän ohjausta -omaa hyvinvointia unohtamatta


Green Care -opinnot osana koulutusta oli itselleni tärkein valintakriteeri, kun pohdin millaiseen hyvinvoinnin koulutukseen lähtisin. LuontoHoiva ja LuontoVoima käsiteltiin monipuolisesti ja käytännössä tehtäviä toisillemme ohjaten. Aiheita olivat mm. mielipaikat luonnossa, luonnon hyvinvointivaikutukset, omat lähiluontokohteet ja eläinavusteisuus. Uskon että näihin materiaaleihin palaan vielä jatkossa monta kertaa.


Toiminnan teorian pohjalta opiskelimme ryhmän ohjausta ja hyvinvointivalmennuksen ohjaamista ryhmälle. Jälleen kerran samantien kokeilimme teoriaa käytäntöön ohjaamalla omaa harjoitusryhmää ja vaikka jännitti, tykkäsin kyllä itseni haastamisesta. Otin toki mukaan jo tuttuja elementtejä, kuten mindfulness-ohjausta. Digitaalisen ohjaamisen kurssilla testasimme erilaisia aktiivisen osallistumisen menetelmiä ja ohjaamista verkossa. Mietimme myös omaa hyvinvointia ja hyvinvointisuunnitelman laatimista itselle tai asiakkaan kanssa Life balance opintojaksolla.



Työkykykoordinaattorin opinnot ja palvelumuotoilua


Työkykykoordinaattorin opintokokonaisuudessa pohdimme monipuolisesti työhyvinvointia ja itselleni kiteytyi kyllä hyvin näkökulma siitä, millä tavoin voisin viedä koulutuksen oppeja työyhteisöihin. Läpi koko koulutuksen kävimme “opon” kanssa osaajana kehittyminen opintojaksoa, tämä mahdollisti kokonaisuuden koossa pysymisen ja jatkuvan tarkistuksen siitä, mikä on oma identiteetti hyvinvointivalmentajana. Palvelumuotoilun avulla kirkastimme lisää omia tarjoamiamme palveluita.


Kirjallisuutta, ryhmätöitä ja tarkkaa aikataulutusta yhdessä tiiviin opiskelijaporukan kanssa


Erittäin antoisa mutta myös vaativa kokonaisuus. Helpolla emme päässeet ja opiskelu vaati kalenterin yhteensovittamista, koska useimmat meistä opiskelivat töiden ohella. Nämä opinnot vaativat oman aikansa kirjallisuuden lukemiselle, tehtävien tekemiselle, ryhmätöille ja kuukausittaisille lähipäiville/webinaareille. En voi kieltää etteikö opiskelu olisi ollut hetkittäin työlästä, joten oma tavoite piti pitää kirkkaana mielessä. Mutta nyt kun kokonaisuus on opiskeltu, onkin sitten aihetta innostukseen ja iloon. Sain kyllä paljon uusia oivalluksia ja suuntaa omalle tekemiselle. Ja tietenkin upeita uusia ystäviä ja kollegoita, joiden kanssa voi jatkossakin jakaa kokemuksia ja pohtia maailman menoa :)

69 views0 comments
bottom of page