top of page
  • Writer's pictureKirsi

Rennosti liikkeelle - läsnäolevaa liikuntaneuvonnan opiskelua

Rento Paja on ollut pienessä myllerryksessä, kun olen konkreettisesti syventänyt osaamistani “lempeää liikettä ja tietoista syömistä”. Urheiluopisto ei kuulosta siihen ensivaikutelman perusteella oikealta paikalta, mutta onneksi en antanut aiempien ennakkoluulojeni vaikuttaa ja niinpä olen päässyt kokemaan huikean vuoden Varalassa ammattitutkintoa opiskellen.

Olennainen osa opiskelua on ollut käytännön harjoittelu, 10 x ryhmäohjaus sekä 10x yksilöohjaus. Ohjatut tapaamiset eivät ole pelkästään liikunnan ohjausta, vaan niissä on vahvasti mukana kokonaisvaltainen hyvinvointi. Eli mindfulnessin lisääminen ohjelmaan ei ollut mikään ongelma. Huomasin myös että liikkeen avulla läsnäoloharjoitukset toimivat hyvin itsellänikin.


Rennosti liikkeelle - työyhteisölle räätälöity ryhmä


Oma teemani oli rennosti liikkeelle. Se tarkoittaa liikunnan säännölliseksi saamista arjen muu kuormitus huomioiden, motivoitumista noudattamaan liikuntasuunnitelmaa sekä oman liikkujaidentiteetin vahvistamista. Siitä että kuntoillessa olisi oltava verenmaku suussa asenteista voi päästä eroon. Erityisen tärkeää on päivän tauottaminen pienellä liikuskelulla niin, ettei istuminen tappaisi! Pienemmätkin säännölliset liikuntatuokiot lasketaan, toki kunnon kohennus vaatii myös hieman hikeä pintaan.


Jokaisen kuntoilijan ei tarvitse olla teräsmiehiä tai -naisia. Jatkuva kehittyminen ja suorittaminen voivat toki olla jollekin tärkeä keino saavuttaa unelmia, purkaa paineita ja/tai hallita stressiä, mutta liikunnan ei todellakaan tarvitse olla raskasta raadantaa. Erityisesti silloin kun elämässä on muutenkin kuormitusta, liikuntatuokio voisi ennemminkin olla voimavaroja antavaa, ei ottavaa. Siksi työyhteisölle suunnatut ryhmätapaamiset painottuivat tarkoituksella lempeämpään terveysliikuntaan kuten asahiin.


Asahi on Suomessa kehitetty terveysliikuntamuoto, joka on selkeän yksinkertaista ja kokonaisvaltaista. Liikkeet ovat rauhallisen dynaamisia ja niiden kautta kehomieli-yhteys vahvistuu. Toimii erityisesti taukojumppana, siksi valitsin sen ryhmälle, jolla yksi haaste oli liian vähän taukoja työpäivän aikana. Asahi sopii hyvin myös lämmittelyksi ja miksei palauttavaksi harjoitukseksi.



Yksilöllistä ohjausta PT duolle


PT harjoittelussa olikin mukana kaksi ohjattavaa eli duo, jolla tavoitteena oli paluu kuntosalille. Tutustuimme muutamaan eri kuntosaliin ja pohdimme kuinka ollaan ja toimitaan (laitteet, painot, tangot) mutta erityisesti millä asenteella sinne mennään, kuinka omaan tekemiseen voi keskittyä ja miten kuntosalitreeni voi toimia samalla mindfulness-harjoituksena!


Lihaskunnon harjoittaminen ei tietenkään vaadi kuntosalia, toisilla koti- ja ulkoharjoitus toimii jopa paremmin niin ajankäytön kuin taloudellisuudenkin puolesta. Kehonpaino-, kuminauha- ja kahvakuulatreeni olivat vaihtoehtoja päiviin, jolloin esim haluaa yhdistää lihaskunnon ylläpidon kävely- tai hölkkälenkkiin. Kävimme myös uimalassa vesijuoksemassa lihaskuntoharjoittelun jälkeen, koska lenkkeilylle ulkona on hyvä olla myös vaihtoehto.


Harjoittelussa sain itsekin vahvistaa omia ohjaamisen taitojani, muutaman kerran kokeilla luoda itselleni aiemmasta poikkeavaa kuten workshop “kävelystä hölkkään”. FasciaMethod koulutuksessa olin myös jakson aikana ja pääsin harjoittelemaan käytännössä sitäkin konseptia. Liikunnan ohjaus tuntui inspiroivalta ja pohdinkin samalla, voisiko tätä tehdä enemmänkin jatkossa! Varalan opinnot päättyvät virallisesti joulukuun puolivälissä, sitä ennen laadin vielä liikunta-alan yrittäjyys-osioon liiketoimintasuunnitelman.


Loppuvuoden aikana teen sekä yksilö- että ryhmäohjausta opiskelijahinnalla, joten jos kiinnostuit valmennusideologiastani ja haluaisit henkilökohtaiseen tai pienryhmäkoutsaukseen, otahan yhteyttä!

9 views0 comments
bottom of page