top of page
  • Writer's pictureKirsi

Puhutko itsellesi kuten puhut läheisillesi? Onko itsensä rakastaminen itsekkyyttä?

Itsepuhetta ei aivan jatkuvasti tule seurattua. Toisinaan kuitenkin kannattaa hetken aikaa tarkkailla, mitä omaan mieleen kuuluu. Jos kaikki sujuu hyvin eikä suurempaa itsepiiskausta ole havaittavissa, hienoa.


Jos kuitenkin tunnistat toistuvaa moittimista, häpeää ja kärsimättömyyttä, voisiko olla aika kokeilla toisenlaista lähestymistapaa? Jostain olemme oppineet uskomuksen, että itsensä piiskaamisen kautta syntyy tuloksia ja saavutetaan nopeammin tavoitteita. Pään silittely on lällyä ja siinä jäädään vaan tuleen makaamaan. Suomen kielessä on myös lukuisia sanontoja ja sananlaskuja aiheesta.


Ystävälliset tunteet itseä kohtaan eivät ole itsestään selvyys. Aivomme keskittyvät lähtökohtaisesti negatiiviseen, uhkien havaitsemiseen. Ystävällisiä ajatuksia onkin tietoisesti harjoitettava, jotta lajissa tulee mestariksi. Yksi kerta saattaa avata silmät, mutta harjoituksia kannattaa tehdä säännöllisesti. Ja lempeästi.


Myötätunto auttaa hengittämään vapaammin, avaamaan ajatussolmuja ja näin pääsemään “turvapaikkaan” rauhoittumaan. Voisiko kaikki olla juuri tässä ja nyt ihan hyvin?

Lempeys itseä kohtaan ei poista ongelmia, mutta mitä jos se auttaisi näkemään, että olet muutakin kuin ongelmasi. Voit löytää hetken hengähdystauon, vaikka sitten heti kohta pitäisikin painaa leuka alas ja jatkaa vastatuuleen taivaltamista.


Itsemyötätunto–hetkeen tarvitaan muutama ymmärrystä lisäävä ajatus:


1 Tietoisen läsnäolon avulla pysähtyminen ja hyväksyvä suhtautuminen omiin tunteisiin ja ajatuksiin, ilman ylianalysointia


2 Ystävällisyys, oman itsen puolella oleminen itsekriittisyyden ja itsen rankaisemisen sijaan


3 Yleinen inhimillisyys, “olemme samassa veneessä”, on normaalia kokea kurjia tunteita, eikä niiden takia kannata eristäytyä yksinäisyyteen





Mitä jos halaisit itseäsi juuri nyt, taputtaisit olkapäälle ja toteaisit että ei hätää, kyllä tämä tästä


Itsemyötätunto-tauko voi olla osa läsnäoloharjoitusta, muutamakin minuutti tekee hyvää levottomalle mielelle. Mielikuvien käyttö on myös toimiva tapa lisätä itsemyötätuntoa arkeen. Jos oman itsen rakastaminen tuntuu vaikealta, voit muistella hetkeä jolloin koit myötätuntoa rakasta ihmistä tai lemmikkiä kohtaan, tai tunsit kuinka toinen rakasti sinua pyyteettömästi. Luontomielipaikka voi toimia myös itsemyötätunnon vahvistajana.


Rakastavan ystävällisyyden meditaatio auttaa lisäämään myöntätuntoa itseä ja muita kohtaan, voit kuunnella ohjatun meditaation alla olevasta linkistä:




9 views0 comments
bottom of page