top of page
  • Writer's pictureKirsi

Kraniosakraali.. siis mitä se on ja kenelle se on tarkoitettu?


RentoPajan kehitys jatkuu ja pitkäaikainen haaveeni toteutui, kun valmistuin maaliskuun puolivälissä kraniosakraalihoitajaksi (CS1, Upledger institute). Tämä on vasta alkua, mutta jo nyt minulla on upea hoitokokonaisuus, jonka harjoittelun olen jo lähipiirissä aloittanut.


Siihen, miten tähän olen päätynyt, vaikuttaa varmasti eniten oma kiinnostus ja kokemus lempeistä kehoterapioista. Mindfulness, lempeä liike ja kiinnostus hermoston rauhoittamiseen saavat siis luonnollisena jatkeena RentoPajalle manuaalisen  hoitomuoden nimeltä kraniosakraalihoito tai tuttavallisemmin kraniohoito. 


Kyseessä on hellävarainen ja samalla syvälle menevä hoito, joka auttaa kehoa rentoutumaan ja parantamaan itseään. Hoidossa vapautetaan jännityksiä erityisesti pään, selkärangan ja lantion alueelta.


Tavoitteena on harmonia ja tasapaino, parantumisprosessin käynnistyminen. Kraniosakraaliterapiassa on myös ripaus energiahoitamista, käsillä parantamista, jota ei suoralta käsin pystytä selittämään luonnontieteellisin lainalaisuuksin. 


Perusta on kuitenkin fysiologiassa ja anatomiassa: cranium = pää, sacrum= ristiluu


Kraniosakraaliterapiassa kaksi keskeistä huomion kohdetta ovat aivo-selkäydinnesteen liike (Michelangelo muuten piti aivo-selkäydinnestettä  ihmisen sielun ytimenä) sekä

kallon luiden hienovarainen liike. Nämä kumpikin on pystytty mittaamaan tieteellisin välinein.


Osana hoitoa käsitellään myös faskioita, tarkoituksena jännitysten vapauttaminen ja rentoutuminen. Myös nestekiertoon hoidolla on omat vaikutuksensa.Lihakset, luut, kalvot, nesteet, rauhaset ja hermot ovat kaikki monimutkainen kokonaisuus. Keholla on pyrkimys kohti tasapainoa, homeostaasia. Monenlaisilla hoidoilla voidaan edesauttaa tätä kehon luonnollista paranemista. 

 


Kraniosakraalihoito- kehoterapia ja manuaalinen hoitomuoto, jolla on yhteiset juuret osteopatian kanssa


Osteopatia syntyi 1800-luvun lopussa, kun lääkäri Stillin sattumalta sai takaraivon käsittelyllä päänsäryn parantumaan. Stillin oppilas Sutherland tutki lisää kallon luiden liikkeitä (tällöin vielä opetettiin, että kallon luut tiukasti luutuneet yhteen). Kraniosakraaliterapian kehittäjä Upledger standardoi ja yksinkertaisti myös maallikoille, ei pelkästään osteopaattisen lääketieteen osaajille. 


Sekä osteopatialle että kranosakraaliterapialle yhteisiä ydinperiaatteita ovat:

  • Keho toimii dynaamisena kokonaisuutena

  • Rakenne ja toiminta ovat yhteydessä toisiinsa

  • Keholla on itseään säätelevä järjestelmä, joka pyrkii kohti homeostaasia

  • Lääkeaineista voi olla haittaa



Kraniosakraaliterapian koulutus koostuu useista neljän päivän intensiivisistä moduleista, joissa opitaan perusasioita menetelmästä koko ajan syventäen tietoja. Käytännön harjoitteet ovat olennainen osa koulutuspäivissä. Tärkein oppiminen taphtuu kuitenkin käytännön harjoitusten kautta, erityisesti hoitamalla ja kohtaamalla asiakkaita. Eli tästä syystä kutsun sinut kraniosakraalihoitoon! Otahan siis yhteyttä jos kiinnostuit.




34 views0 comments
bottom of page